Kereta Wira yang banyak jasa

“3 tahun dulu ketika bermula hidup kami penuh dengan masalah. Usia dah 50, simpanan ZERO dan hutang berbelit. Hanya Allah yang tahu betapa seksanya hidup dengan hutang keliling pinggang. Ini fasa gelap buat saya dan suami, namun apa pun yang terjadi kami perlu cari jalan keluar.” 

“Ketika dalam kesempitan itulah kami baru nak memulakan bisnes TASLY di Sabah. Kami nekad nak bebaskan diri dan hidup tenang tanpa hutang. Dalam terdesak kami paksa diri “bangkit” demi mengubah keadaan hidup ketika itu.”

Usaha tangga kejayaan

Bangkit dalam terdesak

“Selepas subuh suami akan memandu kereta wira lama yang bergerak dengan perlahan menyusuri seluruh bandar Kota Kinabalu. Setiap yang memotong akan menoleh ke arah wira usang kami yang kopak sana sini. Namun disebabkan azam nak ubah hidup sangat tinggi, kami tak kisah pada mata yang memandang malahan sangat bersyukur memiliki wira ini.

“Bekerja 7 hari tanpa cuti  dan 70 jam seminggu. Bermula seawal 5.30 pagi dan balik sekitar jam 12 malam. Tidur 3-4 jam dan esoknya bermula lagi.

“Setiap hari rutin kami membuat promosi dari pasaraya, pejabat, ekspo, sekolah atau dimana-mana sahaja peluang yang ada kami pergi. Hanya saya dan suami yang mengendalikan bisnes ini dan segala-galanya kami uruskan bersama.

Impian nak bebas hutang

Walaupun hari-hari yang dilalui dipenuhi dengan kesibukan kerja, kesesakan jalan raya dan keletihan bila sampai ke rumah, namun kaki terus gigih melangkah kerana kami sedar, “Kehidupan tidak menjanjikan apa-apa melainkan kami sendiri yang mengubah nasib diri.”

Selepas 6 bulan berhijrah

Selepas 6 bulan berhijrah dan membuat promosi tanpa henti, saya mula tercari-cari kaedah yang dapat membantu meningkatkan jualan. Jika jualan meningkat, maka keuntungan pun berganda dan mampu membebaskan saya dari hutang!.. Namun saya buntu memikirkan cara yang terbaik sehinggalah….

Hari tu hujan lebat dan hampir 3 hari tiada jualan, jadi saya scroll internet lalu terbaca satu artikel menarik di google. Saya baca dan hayati artikel tu bersungguh-sungguh dimana penulis artikel menyarankan betapa pentingnya setiap usahawan mendirikan bisnes online bagi menggandakan pendapatan serta mampu memiliki banyak masa dan bebas kewangan!.

Ilmu Online 

“YA!, saya mendapat ilham inilah ilmu yang di idamkan dan kami mesti belajar!.”

Saya bagitahu suami dan kami yakin ilmu online bakal membebaskan kami dari belengu hutang yang sedang merantai diri. Malam tu kami buat carian di internet mencari guru online namun kebanyakan di semenanjung.

Kami tersentap, “Faham-faham jerlah kos nak ke semenanjung kan tinggi, nak beli tiket kapalterbang, nak sewa hotel, belanja makan minum itu belum lagi nak sediakan yuran kelas yang mahal.” Namun kata suami, “Demi untuk ilmu dan masa depan, kita perlu berkorban!.”

Belajar pada usia 51 tahun

Tahun 2015 – Saya mula belajar internet secara serius. Saya excited lihat org lain buat duit berkepok-kepok dalam bisnes online, saya pun NAK JUGAK. Saya berguru dengan beberapa sifu online yang berjaya di semenanjung, cedok segala ilmu dari setiap sifu Facebook, SEO, Blog, Website, Google, Instagram dan menghadiri pelbagai seminar dan kursus, tapi kos belajar pun bukannya murah, ratusan ada, ribu riban pun ada.

Saya yakin “Rezeki Datang Bersama Ilmu” jadi saya nekad buat pelaburan. Cedok ilmu sana sini dan apply ilmu online yang dipelajari sebagai medium pemasaran untuk bisnes Tasly yang sedang diusahakan. 

Alhamdulillah berkat ilmu yang diamalkan berserta izinNya, hasilnya amat menggembirakan!. Jualan melonjak dan kami mendapat semangat baru!.

Pendapatan meningkat

Syukur Allah permudahkan, ilmu yang terus menerus dipelajari menjadikan pendapatan kami semakin hari semakin meningkat seiring dengan ilmu dan teknik pemasaran yang kami pelajari. Sikit-sikit saya mula menabung disamping membayar hutang-hutang kami.

Untuk kekal berjaya, sebahagian simpanan digunakan untuk terus upgrade ilmu. “Yer lah kalau nak berjaya memang kena berusaha gali ilmu bukan duduk diam-diam!.”

Tanpa pinjaman bank

Selepas 1 tahun berdasarkan prestasi jualan yang meningkat, syarikat Tasly menawarkan kami membuka stokis membekalkan produk Tasly di Sabah.

Menggunakan hasil simpanan tanpa pinjaman bank, kami bangunkan empayar Tasly di Sabah. Ilmu yang dipelajari digunakan sepenuhnya bagi mengembangkan lagi perniagaan ini dan menjadikan rezeki kami semakin mencurah sehingga pelanggan kami bukan sahaja dari Sabah malahan dari Sarawak, Brunei dan Semenanjung.

Syukur Alhamdullilah, walaupun menjual produk orang namun kami berjaya menjana jualan 5 – 6 angka sebulan. Dengan rezeki ini juga kami dapat upgrade kenderaan yang lebih selesa untuk bergerak, Alhamdullilah.

Team HOW

Paling gembira melalui rezeki ini maka tertubuh group Tasly yang digelar, “Team HOW.”  Saya mula menjalankan kursus, seminar, program, bengkel online dan pelbagai aktiviti bersama agen TASLY di seluruh Malaysia.

Kami syukuri peluang yang Allah beri pada kami di bumi Sabah

Kami syukuri peluang yang Allah beri pada kami di bumi Sabah yang bertuah. Hari ini kami dapat menikmati tujuan asal berbisnes untuk terus memberi manfaat kepada orang ramai, memiliki kehidupan selesa, punya banyak masa, hutang dapat dibayar dan ada ruang beribadat pada yang Esa.

Ambillah iktibar dari kisah saya ini.

1. Siapa kata bermula lewat tidak boleh berjaya?. Walaupun apapun keadaan anda, tidak ada istilah TERLEWAT!.

2. Bantulah mereka yang memerlukan sejauh mana yang mampu dan berniaga biar ikhlas.

3. Belajar dan terus belajar, setiap hari pastikan anda belajar perkara baru.

4. Jangan mengalah dan terus konsisten mengubah nasib seperti maksud surah Ar-Rad ayat ke 11;

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang ada pada diri mereka”

5. Nasihat terakhir saya, “Don’t give UP”

Allah telah tentukan susun atur yang terbaik buat kami. Banyak hikmah atas perkara yang berlaku bila kami membetulkan semula jalan hidup, rezeki yang tak dijangka pula diterima.

Hari ini kami nak bantu mereka yang dulunya seperti kami…

“SILA BERI PERHATIAN”

  • Graduan yang mencari kerja
  • Mereka yang dah bersara
  • Mereka yang diberhentikan kerja
  • Mereka yang dibelengu hutang
  • Mereka yang mencari income tambahan

“REZEKI ANDA MUNGKIN DISINI!”

Kami Nak Tunjuk Cara Bina Bisnes Yang Betul, Serius dan Berkekalan Secara Online Supaya Anda Boleh Rasa Sendiri Lifestyle Bebas Yang Anda Idamkan Selama Ini?

“TOP SECRET” bagaimana menjana Jualan Pertama RM1,000 dan seterusnya menjana RM2,000 Sebulan walaupun dari rumah dengan modal yang rendah tanpa risiko. Ini adalah “BLUE-PRINT” testimoni kejayaan sebenar kami dan bukan mengambil kejayaan orang lain.

“Saya Berminat NAK TAHU!”

Share This

Share this post with your friends!